Mindenkit várnak Bodrogszentesbe

AddThis Social Bookmark Button



Már eddig is nagyon sok mindenről hírt adtunk a június 17-én, a Zempléni Református Egyházmegye szervezésében, Bodrogszentesben sorra kerülő ún. Egyházmegyei Nap, ill. Zempléni Református Nap kapcsán, de a rendezvényen ezeken túl számos programmal, lehetőséggel, eseménnyel várják a látogatókat.

A megnyitó 9:30 órakor kezdődik, de minden bizonnyal már jóval korábban nagy mozgás lesz a sátrak és a színpad körül és legfőképpen az iskolaudvar főzésre kijelölt területén, hiszen itt kerül sor a református bográcsozók találkozójára, vagyis a református gyülekezetek főzőversenyére. A versenybe gyülekezetek nevezhetnek helyben készített ételeikkel. Mindeddig tizenöt gyülekezet jelentkezett, akik főzni szeretnének az Egyházmegyei Napon, így minden bizonnyal lesz mit megkóstolni az egyházunk első embere által vezetett zsűrinek, de az alaklomra ellátogatóknak is, hiszen keresztyén voltunkhoz illően a főzőverseny gyakorlatilag egy mindenkit befogadó nagy szeretetvendégség lesz.

A főzőverseny mellett a gyülekezetek ifjai futballban is összemérik erejüket. A Kiskövesden sorra került Egyházmegyei Gyermek Focikupa „selejtezője” után Királyhelmec, Kiskövesd és Bodrogszerdahely közös csapata, Nagygéres, valamint Nagykövesd mérik össze erejüket 11:00 órai kezdéssel a szentesi futballpályán.

Az előbbiekből és a már eddig is felvázolt programokból kitűnik, hogy a nap folyamán sok „szórakoztató” program lesz, de aki egyházunkat, történelmünket érintő előadásokat, beszélgetéseket kíván meghallgatni, az ezt is megteheti.
13:30 órától kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a nagyszínpadon, amely beszélgetésben a felvidéki református egyház és a zempléni egyházmegye elöljáróinak lesznek kérdések feltéve egyházunk jelenét és jövőjét illetően.
A délután folyamán előadásokra kerül sor a helyszínen kialakított BeülŐ kávézóban:
14:00 Csorba Dávid: Reformáció története
14:30 Tóth Zsuzsanna: Misszió az egyházban
15:00 Ibos Henrietta: Szolgálat az egyházban
Minden bizonnyal ezek az előadások építőek, sőt bizonyos tekintetben buzdítóak lesznek azoknak, akik a vásári forgataghoz hasonlító külső helyszínről behúzódnak a kávézó sátra alá.

Az Egyházmegyei Napba az egyházmegye minden gyülekezete bekapcsolódik valamilyen formában, hiszen ha nem főz is mindenki, vagy a futballbajnokságon már nem is vesz részt minden gyülekezet csapata, de minden egyházközség készít egy tablót, amin a történelmét, szolgálatait mutatja meg. Így ha a kedves látogató ezeket az elkészített gyülekezeti táblákat végignézi, egy valamelyest átfogó képet kap a Zempléni Egyházmegyéről, annak tevékenységéről. Érdemes tehát a látogatóknak ezeket a tablókat megtekinteni a reformáció emlékkiállítás tablóihoz hasonlóan. Ezt a kultúrházban lehet megtekinteni az egyházmegye rajzpályázatára és fotópályázatára beérkezett munkákhoz hasonlóan.

És ahogyan fentebb már utaltam rá, az Egyházmegyei Napnak egyfajta vásári hangulata is lesz, hiszen az egyháztáji bemutató sátor alatt a gyülekezetek által készített termékeket nézhetik meg, vagy éppen kóstolhatják meg a látogatók. Keresztyén könyveket forgalmazó könyvkereskedés is jelen lesz a szombati rendezvényen, hogy hitmélyítő kiadványok, könyvek, vagy éppen ajándéktárgyak megvásárlását biztosítsa; tehát a nagyon bő kínálatból könyvek vásárlására is lesz lehetőség.

Aki a sok program során megszomjazik és szívesen „beülne” egy kávéra, limonádéra, az ezt is megteheti, hiszen a Fiatal Reformátusok Szövetsége és annak szolgáló fiataljai egész nap várják a BeülŐ kávézóba azokat, akik egy finom kávé, üdítő mellett beszélgetnének egymással.

Természetesen az Egyházmegyei Nap nem csak a szórakozásról szól, hiszen a lényeg ez esetben is az Istenre figyelés, annak meglátása és megláttatása – akár egy ilyen rendezvény által is –, hogy mennyire szeret bennünket az Isten; és még akkor is így van ez, ha térségünkben egyre több ember érzi magát reményveszettnek. Ez a nap a reménységet, a jó hírt hirdeti, azt amit az Egyházmegyei Nap reklámanyagán, mintegy az alkalom „mottójaként” is feltüntettünk: Jó az Úr, örökké tart szeretete és hűsége nemzedékről nemzedékre (Zsolt 100,5). Éppen ezért, az Egyházmegyei Nap kiemelt, sőt legfontosabb elemei azok, amelyek direkt módon mutatnak Istenre; ilyen az alkalmat nyitó áhitat 9:30 órakor, amely során Ft. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke szolgál majd, valamint a református templomban történő események is 11:00 órától. De ezek mellett egész nap lesz biztosítva lehetőség az elcsendesedésre, imádkozásra, hiszen a bodrogszentesi református templom egész nap nyitva lesz és a templompadokban elhelyezett imádságok, áldások, gondolatok segítik az ide betérőt abban, hogy az Egyházmegyei Napon ne csak egymással legyen találkozásunk, hanem az élő Istennel is, aki jó, akinek szeretete és hűsége örökké tart és a mostani nemzedéket is eléri.

Az alkalomra a szervező egyházmegye szeretettel vár mindenkit.