A lelkipásztor szolgálata

AddThis Social Bookmark Button

Id. Demes Tibor lelkipásztor ünnepi beszéde a Szürnyegen szolgáló lelkészek emléktáblájának leleplezése alkalmából.

Szószékcsere Nagybáriban

AddThis Social Bookmark Button

A Nagybári Református Egyházközség komoly anyagi áldozatot hozva újította fel 2013-ban a már elkorhadt és nagyon rossz állapotban lévő szószékét. A szószékcseréről, valamint a nagybári gyülekezet életéről Tóth Szilvia, helyi lelkipásztort Molnár István kérdezte.

 

 

 

Adventi játszóházak

AddThis Social Bookmark Button

Advent heteiben sok gyülekezet karácsonyváró alkalmat, játszóházat szervez, amelyen a kézműves foglalkozások mellet természetesen az igei üzenet is elhangzik a gyerekek felé tolmácsolva. Így van ez a felvidéki Zempléni Egyházmegye gyülekezeteiben is, ahol szinte minden adventi hétvégére jut egy-egy gyerekprogram, amelyeken nem csak karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat készíthetnek a gyerekek, hanem az örömüzenetet is megismerhetik. A továbbiakban egy összeállítást hallhatnak a Zempléni Egyházmegyében szervezett játszóházakról. Kendi Csaba bacskai, Kiss Miklós örösi, Molnár Éva királyhelmeci lelkészeket, valamint a királyhelmeci játszóházban résztvevő gyerekeket kérdeztük összeállításunkban.Elhangzott az Európa Rádió: Határtalan című műsorában 2013. december 27-én.

 

 

 

Egyházmegyei szavalóverseny

AddThis Social Bookmark Button

A Kisgéresi Református Egyházközségben ez esztendőben is megszervezik a már hagyományossá vált adventi szavalóversenyt, amelyre a felvidéki Zempléni Egyházmegyéből várják az istenes versekkel készülő szavalókat. A december 8-án, azaz advent második vasárnapján sorra kerülő szavalóversenyre négy kategóriában lehet nevezni, s idén a szavalóversennyel egy rajzkiállítást is egybekötöttek a szervezők „Égből pottyant történetek” címmel. Az adventi szavalóverseny szervezőjét, Blanár Gabriella lelkésznőt kérdeztük.Elhangzott az Európa Rádió: Határtalan című műsorában 2013. december 4-én.

 

 

 

Verses délután és könyvbemutató Bodrogszentesen

AddThis Social Bookmark Button

Nem első alkalommal szerveztek a felvidéki Zempléni Egyházmegyéhez tartozó Bodrogszentesen olyan gyülekezeti alkalmat, amelyen kiemelt szerepet kaptak a versek, egy-egy kortárs költőnk költeményei. A legutóbbi verses délutánon, november 3-án, a Budapesten élő Leleszi Balázs Károly legújabb verseskötetét mutatták be, amely az „Oszd szét a szeretetet!” címet viseli. Az alkalomról, a verseskötet bemutatását is célul tűző délutánról, Szopó Ferenc bodrogszentesi lelkipásztort, az alkalom szervezőjét kérdeztük.Elhangzott az Európa Rádió: Határtalan című műsorában 2013. november 6-án.

 

3in1 Kistárkányban

AddThis Social Bookmark Button

A felvidéki Zempléni Egyházmegyében 2010-től rendszeresen hirdetik meg a 3 az 1-ben ifjúsági alkalmakat, amelyek az egyházmegye különböző gyülekezeteiben valósulnak meg. Egy-egy ilyen ifjúsági alkalom programját mindig a házigazda lelkész, ill. lelkészek készítik elő, gondolják át a délután menetét. 2013. október 19-én Kistárkányba várták az konfirmációra készülő, ill. már konfirmált fiatalokat az ifjúsági délutánra, amelynek programját Tarr Ferdinánd és felesége, Tarr Ivett, az ifjúsági alkalomnak helyet adó gyülekezet lelkészei készítettek elő. Az alkalomról a gyülekezet lelkipásztorát, valamint a résztvevő fiatalokat kérdeztükElhangzott az Európa Rádió: Határtalan című műsorában 2013. október 23-án.

Presbiteri konferencia

AddThis Social Bookmark Button

Október 20-án a királyhelmeci református templom ad otthont a Zempléni Egyházmegye presbiteri konferenciájának. Az alkalomra az egyházmegye 20 anyaegyházközségéből és 18 leányegyházközségéből várják a lelkipásztorokat, presbitereket, ill. minden érdeklődő gyülekezeti tagot. A konferenciáról, annak programjáról Molnár Elemérrel, az egyházmegye esperesével beszélgettünk.Elhangzott az Európa Rádió: Határtalan című műsorában 2013. október 15-én.