Szűrő
 • Gyülekezeti gyermek és ifjúsági táborok Bodrogközben


  A nyári szünidő kezdetével a gyermekek és fiatalok számára a pihenés mellett a szórakozás és a táborozás időszaka is elkezdődik. A szülők, nagyszülők már a szünidő előtt gondolkodni kezdenek azon, hogy csemetéiket a két hónapos időszak alatt hová vigyék, ill. küldjék, milyen program lenne a számukra a legmegfelelőbb, hol tudnák úgy „elhelyezni” a gyermekeket, unokákat, hogy még tanuljanak is valamit. Nincs könnyű helyzetben az, aki táboroztatni akarja gyermekét, hiszen a sokféle tábori kínálat közül nagyon nehéz választani, kiválasztani azt az egyet, ahová beírathatják, ahová küldhetik a gyerkőcöket. Van angoltábor, lovas tábor, kézműves tábor, sport tábor, és még hosszan lehetne sorolni a különböző témájú táborokat. A sok-sok tábori lehetőség között, vagy éppen azok előtt a református gyülekezeti táborokra hívnánk fel a figyelmet. Egyházmegyénk tíz gyülekezetében lesz napközi tábor, ahová bátran vihetik a gyerekeket. A táborok általában reggeltől délutánig tartanak, s a hangsúlyos bibliai tanításokon és éneklésen túl komoly szerep jut a játéknak, szórakozásnak, sportnak, több helyen a kézműves foglalkozásoknak is. 

  A döntés megkönnyítse érdekében hírt adunk a készülő táborok helyéről, időpontjáról, melyekkel kapcsolatban bővebb információ a tábort szervező helyi gyülekezet lelkészétől kérhető.
  Az idei református táborokban a két pulikutyus, Bogyó és Boróka, valamint az ő Bálint gazdájuk tanítják a gyerekeket és vezetnek el a bibliai történetekig, hiszen a táborozók Dánielnek és barátainak a történetén keresztül ismerkedhetnek meg a hozzánk mindenkor hű Istennel. A következő helyszíneken és időpontokban valósulnak meg a gyülekezeti napközi gyerektáborok:
  Bacska: július 17-21.
  Bodrogszentes: július 17-21.
  Királyhelmec: július 3-7. (12 éves gyerekekig)
  Királyhelmec: augusztus 28-31. (konfirmációs korosztály)
  Kisgéres: július 3-7 (ovistól 4. osztályos tanulókig)
  Kisgéres: július 10-14. (5. osztályos korosztálytól)
  Kiskövesd: július 24-28.
  Kistárkány: augusztus 7-11.
  Nagygéres: július 10-15.
  Nagykövesd: augusztus 1-5.
  Nagytoronya: augusztus 7-11.
  Örös: augusztus 3-6. (Pácin)
  Pólyán: augusztus 9-11.

  "Ottalvós" táborok:
  ÜdítŐ gyerektábor 6-12 éves gyerekeknek Pácinban a Fiatal Reformátusok Szövetsége szervezésében július 17-21. Tábordíj 55,- €/fő, de testvéreknek és tagsági kártyával rendelkezőknek kedvezményt biztosítanak. Jelentkezni Tárczy Erikánál, a 0911 635 928-as telefonszámon, illetve a fireszazte@gmail.com e-mail címen lehet.

  Emmaus nyári tábor 8-18 éves gyerekeknek, fiataloknak Hatfán augusztus 7-11. napokon. A tábordíj 46,- €/fő, de testvéreknek kedvezményt biztosítanak. Jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet: 0910 575 027, emmaus.joka@gmail.com.

 • Hálaadás és örvendezés az Egyházmegyei Napon Bodrogszentesben


  A Zempléni Református Egyházmegye harmadik alkalommal szervezte meg Egyházmegyei Nap, Zempléni Református Nap elnevezésű rendezvényét ezúttal Bodrogszentesen. A június 17-én megvalósult, az egyházmegye 38 gyülekezetét érintő esemény a reformáció jubileumi éve kapcsán is különös jelentőséggel bírt, de a találkozón a bodrogszentesi felújított Árpád-kori református templom átadására is sor került.

  A Zempléni Egyházmegyéhez tartozó reformátusokat a rossz idő sem tartotta vissza attól, hogy részt vegyenek az egész napos rendezvényen, s mire a hivatalos megnyitóra sor került, az egyháztáji vásáron megmutatkozó gyülekezetek már szépen elrendezett asztalokkal várták a vendégeket, és a főzőversenybe nevező 19 gyülekezet bográcsaiban is már készültek a különböző ételek. A helyi lelkipásztor, Szopó Ferenc köszöntését követően a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Fazekas László az ApCsel 18,24-28 versek alapján hirdette a szép számú gyülekezet előtt Isten igéjét, rámutatva, hogy Isten országának építésénél szükség van elhívott, tenni akaró személyekre, cselekvő emberekre, de a legszükségesebb mégis Isten Lelkének vezetése, a Jézus Krisztusban kapott kegyelem, amire mindenkinek szüksége van. Az áhitatot követően Fekete Vince főgondnok köszöntötte a jelenlévőket, majd Kendi Csaba, a Zempléni Egyházmegye esperese és Liszkai Gusztáv Bodrogszentes polgármestere osztotta meg gondolatait a kis időre templommá váló nagysátor alatt ülő, énekével Istent magasztaló gyülekezettel. 


  A nyitó istentisztelet követően a kisgéresi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjainak Csillagj! című bábelőadása következett a nagyszínpadon. A kicsi gyerekek sorba ülve nézték végig szüleikkel, vagy éppen nagyszüleikkel az előadást, majd a legkisebbek egész napos foglalkozáson vehettek részt, amelyek sorában a kézműveskedéstől az íjászatig sok mindent kipróbálhattak, de még lovagolni, vagy éppen a Vizsolyi Biblia első lapjának korhű nyomdán való nyomtatására is volt lehetőségük.

  Az Egyházmegyei Napnak helyet adó iskolaudvarról többen a református templom felé indultak, mivel a templom mellett felállított, a reformáció jubileumára Balla Lajos fafaragó által készített emlékoszlop leleplezésére került sor. Ezt követően az ünnepség már a templomban folytatódott, hiszen az Árpád-kori református templom teljes külső felújítása valósulhatott meg a magyarországi Teleki László Alapítványnak támogatásának köszönhetően. A hálaadó alkalmon Géresi Róbert püspökhelyettes a 90. zsoltár versei alapján szólt, majd Káldi Gyula a Teleki László Alapítvány képviseletében a szentesi templom építészeti és műemléki jelentőségét méltatta.

  Mindeközben egy harmadik helyszínen, a település futballpályáján is zajlottak az események, ahol az egy héttel korábban, Kiskövesden megvalósult Egyházmegyei Gyermek Focikupa selejtezőjének első négy csapata lépett a pályára, hogy eldőljenek a helyezések. A döntő meccset Királyhelmec és Kiskövesd-Bodrogszerdahely közös csapata játszotta, amelynek eredményeként a vándorkupa ismét Királyhelmecre került.

  Voltak, akik a templomnál maradva a Luther és Kálvin imádságaiból összeállított imasétán csendesedhettek el, majd Nyéky Miklósnak és társainak a komolyzenei koncertjén vehettek részt, kapcsolódva a zsoltáros dicsőítéshez.

  A nagyszínpadon a délutáni program a kisgéresi ifisek előadásával kezdődött, akik Luther Márton és Kálvin János életét mutatták be. A figyelemfelkeltő előadást követően az eredményhirdetések következtek, mivel a korábban meghirdetett egyházmegyei rajz- és fotópályázat kiértékelése után a helyezettek elismerő oklevelet és ajándékot kaptak. A pályázatra érkezett rajzokat egész nap a kultúrházban lehetett megtekinteni hasonlóan a reformáció emlékkiállításhoz és a gyülekezetek tablóinak kiállításához, amelyeket szemlélve a látogató egy átfogó képet kaphatott a reformáció és a Zempléni Egyházmegye történelméről, a gyülekezetek életéről, mindennapjairól. Az említett pályázatok mellett a főzőverseny kiértékelése is megtörtént a zsűri döntése alapján, így a leleszi gyülekezet szakácsa állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, akit a kistárkányi és a királyhelmeci gyülekezet főzőcsapata követett.

  A gyülekezeti kórusok bemutatkozása mindig színessé teszi a háromévenként megrendezésre kerülő egyházmegyei alkalmat, hiszen az érkező kórusok változatos felállásban és különböző hangszerkísérettel magasztalják az Urat. Ezúttal is szép színfoltja volt a kóruséneklés a napnak, mivel a kisgéresi, a kiskövesdi, a ladmóci, a nagykövesdi, az örösi valamint a Kistárkány-Tiszacsernyő-Ágcsernyő egyesített kórus lépett színpadra sokak örömére. A kórusokat követően már kicsit más stílusú, de ugyancsak az Urat magasztaló zenekarok következtek, hiszen a budapesti Mandák Band keresztyén könnyűzenével szolgált, az őket követő, bodrogközi tagokból álló Karcsa Parti dicsőítő csapathoz hasonlóan.

  A kora estébe nyúló program utolsó előadójaként Mészáros János Eleket, a Csillag Születik televíziós tehetségkutató műsorból ismert református presbitert köszönthették a jelenlévők, akik a koncert zenei élményén túl bátorítást is nyerhettek a magyarországi vendég bizonyságtételeit hallgatva.

  Egyházmegyei Napként lett meghirdetve a Zempléni Református Egyházmegye kiemelt rendezvénye, s egyértelműen az egyházmegyéhez tartozó gyülekezetekből érkeztek a legtöbben, hogy találkozzanak, együtt legyenek, hálát adjanak, de más egyházmegyéből és más felekezetekből is voltak szép számmal jelenlévők. Ez utóbbi azért is örvendetes, mert már az esemény szervezésekor célként fogalmazódott meg, hogy a református egyház ilyen módon a templom falain kívül is megmutatkozzon, s miközben ragaszkodik a bibliás alapokhoz, ajtót nyit a keresők felé, ilyen módon is betöltve küldetését.

  Az alkalmon készült képek a Képtárban megtekinthetőek.

  Az Egyházmegyei Nap kapcsán készült beszélgetés a Zempléni Egyházmegye esperesével, Kendi Csabával alább meghallgatható:

  {mp3}2017-06-22_Molnar-Istvan_Egyhazmegyei-nap-a-Zempleni-Egyhazmegyeben{/mp3}

 • Pintér Béla koncert Kiskövesden


  A keresztyén könnyűzenét szívesen hallgatók körében ismert Pintér Béla neve, hiszen e műfajban talán a legismertebb zenei előadó Kárpát-medencében. A keresztyén zenei fesztiválok gyakori előadója 2017. június 24-én 18:00 órai kezdéssel Kiskövesden ad koncertet a helyi kultúrházban, amelyre a helyi gyülekezet mindenkit szeretettel vár.

 • Különböző zenei stílusban hirdetik Szentesben, hogy jó az Úr

  A június 17-én Bodrogszentesben sorra kerülő egyházmegyei rendezvényen nagy hangsúlyt kap a zene, hiszen gyülekezeti kórusok mellett a keresztyén könnyűzenét játszó budapesti Mandák Band, valamint az ugyancsak dicsőítő zenét játszó Karcsa-Parti zenekar is színpadra lép majd, hogy zenével is dicsérjék Urunkat. Ez utóbbi a következőképpen vall magáról: Közel 3 évvel ezelőtt, egy felkérésre kezdtünk együtt zenélni, azóta új tagokkal és új hangszerekkel is bővült csapatunk. Zenekarunk célja: Istent dicsőíteni, és a hallgatósággal megismertetni olyan énekeket is, melyekkel a mai istentiszteleteken nem nagyon találkoznak. Baruch haba b’sem Adonaj! A dicsőítő csapat tagjai a Karcsa partjáról: Feke Levente, Hornyák István és Melinda, Járosi Sztella, Nagy Sándor (Nagykövesd) és Pirigyi Viktor.

  Az Egyházmegyei Nap szervezői a komolyzene kedvelőire is gondoltak, hiszen Nyéky Miklós, kassai beosztott lelkész, zongoratanár az örösi Jarosi Stella fuvolistával ad koncertet.
  Nyéky Miklós zenei múltjáról és jelenéről a következőkeppen fogalmazott: Formálódásom a hangszer-játékban néhány tanár egyéniséghez kötődik. A legnagyobb hatást első tanárom Rajman Mária gyakorolta rám, ezért a további tanulmányaimat a kassai Konzervatóriumban folytattam, Melánia Hermanová vezetése alatt. A besztercebányai Művészeti Akadémián Marián Lapšanský és Aleš Solárik tanítottak. Tanáraim között tudhatom Szokolay Balázst is, akinél a németországi Weimarban töltöttem egy fél évet. Jelenleg a kassai Exnár utcai Konzervatóriumban működöm zongora-korepetíroként és tanárként.

  Az egyházmegyei nap programjai között a komolyzenei koncertre, zsoltáros dicsőítésre 13:00 órai kezdéssel a református templomban kerül sor. A keresztyén könnyűzenét játszó dicsőítő zenekarok „fellépése” 14:30 órakor kezdődik a nagyszínpadon.

 • Mindenkit várnak Bodrogszentesbe  Már eddig is nagyon sok mindenről hírt adtunk a június 17-én, a Zempléni Református Egyházmegye szervezésében, Bodrogszentesben sorra kerülő ún. Egyházmegyei Nap, ill. Zempléni Református Nap kapcsán, de a rendezvényen ezeken túl számos programmal, lehetőséggel, eseménnyel várják a látogatókat.

  A megnyitó 9:30 órakor kezdődik, de minden bizonnyal már jóval korábban nagy mozgás lesz a sátrak és a színpad körül és legfőképpen az iskolaudvar főzésre kijelölt területén, hiszen itt kerül sor a református bográcsozók találkozójára, vagyis a református gyülekezetek főzőversenyére. A versenybe gyülekezetek nevezhetnek helyben készített ételeikkel. Mindeddig tizenöt gyülekezet jelentkezett, akik főzni szeretnének az Egyházmegyei Napon, így minden bizonnyal lesz mit megkóstolni az egyházunk első embere által vezetett zsűrinek, de az alaklomra ellátogatóknak is, hiszen keresztyén voltunkhoz illően a főzőverseny gyakorlatilag egy mindenkit befogadó nagy szeretetvendégség lesz.

  A főzőverseny mellett a gyülekezetek ifjai futballban is összemérik erejüket. A Kiskövesden sorra került Egyházmegyei Gyermek Focikupa „selejtezője” után Királyhelmec, Kiskövesd és Bodrogszerdahely közös csapata, Nagygéres, valamint Nagykövesd mérik össze erejüket 11:00 órai kezdéssel a szentesi futballpályán.

  Az előbbiekből és a már eddig is felvázolt programokból kitűnik, hogy a nap folyamán sok „szórakoztató” program lesz, de aki egyházunkat, történelmünket érintő előadásokat, beszélgetéseket kíván meghallgatni, az ezt is megteheti.
  13:30 órától kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a nagyszínpadon, amely beszélgetésben a felvidéki református egyház és a zempléni egyházmegye elöljáróinak lesznek kérdések feltéve egyházunk jelenét és jövőjét illetően.
  A délután folyamán előadásokra kerül sor a helyszínen kialakított BeülŐ kávézóban:
  14:00 Csorba Dávid: Reformáció története
  14:30 Tóth Zsuzsanna: Misszió az egyházban
  15:00 Ibos Henrietta: Szolgálat az egyházban
  Minden bizonnyal ezek az előadások építőek, sőt bizonyos tekintetben buzdítóak lesznek azoknak, akik a vásári forgataghoz hasonlító külső helyszínről behúzódnak a kávézó sátra alá.

  Az Egyházmegyei Napba az egyházmegye minden gyülekezete bekapcsolódik valamilyen formában, hiszen ha nem főz is mindenki, vagy a futballbajnokságon már nem is vesz részt minden gyülekezet csapata, de minden egyházközség készít egy tablót, amin a történelmét, szolgálatait mutatja meg. Így ha a kedves látogató ezeket az elkészített gyülekezeti táblákat végignézi, egy valamelyest átfogó képet kap a Zempléni Egyházmegyéről, annak tevékenységéről. Érdemes tehát a látogatóknak ezeket a tablókat megtekinteni a reformáció emlékkiállítás tablóihoz hasonlóan. Ezt a kultúrházban lehet megtekinteni az egyházmegye rajzpályázatára és fotópályázatára beérkezett munkákhoz hasonlóan.

  És ahogyan fentebb már utaltam rá, az Egyházmegyei Napnak egyfajta vásári hangulata is lesz, hiszen az egyháztáji bemutató sátor alatt a gyülekezetek által készített termékeket nézhetik meg, vagy éppen kóstolhatják meg a látogatók. Keresztyén könyveket forgalmazó könyvkereskedés is jelen lesz a szombati rendezvényen, hogy hitmélyítő kiadványok, könyvek, vagy éppen ajándéktárgyak megvásárlását biztosítsa; tehát a nagyon bő kínálatból könyvek vásárlására is lesz lehetőség.

  Aki a sok program során megszomjazik és szívesen „beülne” egy kávéra, limonádéra, az ezt is megteheti, hiszen a Fiatal Reformátusok Szövetsége és annak szolgáló fiataljai egész nap várják a BeülŐ kávézóba azokat, akik egy finom kávé, üdítő mellett beszélgetnének egymással.

  Természetesen az Egyházmegyei Nap nem csak a szórakozásról szól, hiszen a lényeg ez esetben is az Istenre figyelés, annak meglátása és megláttatása – akár egy ilyen rendezvény által is –, hogy mennyire szeret bennünket az Isten; és még akkor is így van ez, ha térségünkben egyre több ember érzi magát reményveszettnek. Ez a nap a reménységet, a jó hírt hirdeti, azt amit az Egyházmegyei Nap reklámanyagán, mintegy az alkalom „mottójaként” is feltüntettünk: Jó az Úr, örökké tart szeretete és hűsége nemzedékről nemzedékre (Zsolt 100,5). Éppen ezért, az Egyházmegyei Nap kiemelt, sőt legfontosabb elemei azok, amelyek direkt módon mutatnak Istenre; ilyen az alkalmat nyitó áhitat 9:30 órakor, amely során Ft. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke szolgál majd, valamint a református templomban történő események is 11:00 órától. De ezek mellett egész nap lesz biztosítva lehetőség az elcsendesedésre, imádkozásra, hiszen a bodrogszentesi református templom egész nap nyitva lesz és a templompadokban elhelyezett imádságok, áldások, gondolatok segítik az ide betérőt abban, hogy az Egyházmegyei Napon ne csak egymással legyen találkozásunk, hanem az élő Istennel is, aki jó, akinek szeretete és hűsége örökké tart és a mostani nemzedéket is eléri.

  Az alkalomra a szervező egyházmegye szeretettel vár mindenkit.

  http://youtu.be/q15D2-Lye2w

 • A reformáció jubileumi éve jegyében szervezik az Egyházmegyei Napot


  A reformátusok számára kiemelt jelentőséggel bír a 2017-es esztendő, hiszen a reformáció ötszáz éves jubileumára emlékeznek szerte a Kárpát-medencében és a világ számtalan protestáns közösségében. A Zempléni Egyházmegye szinte minden gyülekezete is megemlékezik valamilyen formában a hitújítás eseményéről és a gyülekezetek külön-külön is hálát adnak mindazért, amit a reformáció hozott, de az egyházmegye központi rendezvényén, az Egyházmegyei Napon is nagy hangsúlyt kap a reformáció. Minden bizonnyal a június 17-én Bodrogszentesben sorra kerülő Egyházmegyei Nap szinte minden programelemén érezhető lesz az ünnepi hangulat, de a programok között olyanok is lesznek, amelyek kifejezetten a reformációra mutatnak és az emlékezést segítik. 

  9:00 órától a helyi kultúrházban a rajz és fotópályázatra érkezett munkákból készült kiállítás megnyitása mellett a királyhelmeci gyülekezet által készített reformáció emlékkiállítás tablóiból álló kiállítás is bemutatásra kerül, s az egyházmegye gyülekezeteinek életét, történelmét bemutató tablók is bemutatásra kerülnek, amelyek nagy valószínűség szerint a későbbiekben nem lesznek így együtt láthatóak. A látogató e kiállítás megtekintése által a reformáció történelmének rövid áttekintése mellett a Zempléni Református Egyházmegyéről is egy összképet kaphat.

  11:00 órától a bodrogszentesi gyülekezet által készíttetett reformációi emlékoszlop leleplezésére kerül sor a református templom mellett, majd azt követően a megújult Árpád-kori templom átadására, bemutatására is sor kerül. Bodrogköz egyik legértékesebb épülete, az egyházmegye egyik építészeti ékessége, a bodrogszentesi gyülekezet istentiszteleti hajléka a történelmi visszatekintés és az építészeti bemutató által most olyan módon is megismerhető a látogatók előtt, amire mindeddig talán nem volt példa.

  13:00 órától a kisgéresi gyülekezet ifjainak közreműködésével egy-egy előadás tekinthető meg Kálvin János és Luther Márton, a két neves reformátor életéről. A nagyszínpadon bemutatásra kerülő előadás által nem csupán a reformátorok életét ismerhetjük meg, de némi betekintést is nyerhetünk az ő munkásságukba, hitújító törekvéseikbe.

  14:00 órától a kávézó/előadó sátorban a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanárának előadását lehet majd meghallgatni, aki a reformáció történetéről és hatásáról tart majd előadást. A minden bizonnyal érdekes előadás is az emlékezést, a visszatekintést és nem utolsó sorban az ismeretek gyarapítását segíti.

  Az Egyházmegyei Napon a Vizsolyi Biblia nyomtatásának történetével is megismerkedhetnek a látogatók egy interaktív előadás által és korhű nyomdán, korabeli technológiával akár a Biblia első oldalának nyomtatására is lesz lehetőség.

 • A budapesti Mandák Band is fellép Szentesben


  A Bodrogszentesben megrendezésre kerülő Egyházmegyei Nap nagyszínpadán sokan szolgálnak majd június 17-én, hiszen a nyitó istentiszteletet követően itt lép fel a kisgéresi Mustármag bábcsoport, itt tekinthető meg a Luther és Kálvin életét bemutató előadás, de egy kerekasztal beszélgetésre is itt kerül majd sor. Ezek mellett a gyülekezetek kórusai is bemutatkoznak szolgálatukkal és Mészáros János Elek koncertje is a nagyszínpadon lesz. Ugyancsak e színpad előtt helyet foglalók láthatják a Karcsa-Party dicsőítő zenekart és a budapesti Mandák Band tagjaival és szolgálatával is itt lehet megismerkedni. Ez utóbbi dicsőítő együttes a következőképpen vall magáról: „Csapatunk sokszínű: vannak profi zenészek és lelkes amatőrök egyaránt, és ezek mellett mindenkinek megvan a maga sajátos karaktere. Ebből igyekszünk valami különlegeset formálni, és a zenénkben is igyekszünk ezt megmutatni. Minden zenekar neve valami kis történetet hordoz. A miénk a zenekarunk első tagjainál kezdődik, akik a Budapesti Mandák Mária Evangélikus Diákotthon lakóiként találkoztak. Egyesek továbbra is oda tartoznak, de új emberek is érkeztek. Mivel ott kovácsolódtunk csapattá, és most is sok támogatást kapunk onnan, így nevünket megtartva visszük tovább a kollégium nevét és együtt szolgálunk istentiszteleteken vagy éppen önálló koncerteken. Dicsőítő zenekarként igyekszünk úgy szolgálni, hogy a hangszerek segítségével, hol komolyabb, hol lazább hangvételben, átélhessük a zenélés ajándékát, és ezzel felszabadítsuk a közönséget, gyülekezetet az Istennel és egymással való közösség megélésére. Jól esik a bátorítás, a hallgatóságtól érkező pozitív visszajelzés. Reméljük a zenénk tetszeni fog nektek is, és Annak is, akiről dalaink szólnak.” 

 • „Csillagj!” – a kisgéresi Mustármag bábcsoport előadása az Egyházmegyei Napon


  Az elmúlt napokban a felvidéki hírportálok főhírei között számoltak be a Dunaszerdahelyen megrendezett 42. Duna Menti Tavaszról, s ilyenkor akaratlanul is azt keresi az olvasó, hogy a környezetében működő színjátszó-, ill. bábcsoport eljutott-e erre a rangos eseményre, s ha igen, akkor milyen minősítéssel, milyen eredménnyel térhetett haza. A legkeletibb végeken lévők örömmel láthatták mások mellett, hogy a kisgéresi Mustármag bábcsoport, bábosok kategóriában ezüstsávos minősítést szerzett. Az örömteli híreket olvasva – talán hozzám hasonlóan – sokan sajnálják, hogy nem láthatták a „helyiek” előadását. Azonban erre van lehetőség, legalábbis a kisgéresi bábcsoport előadásának vonatkozásában, hiszen a június 17-én Bodrogszentesen sorra kerülő Egyházmegyei Napon a Mustármag bábcsoport bemutatja a Dunaszerdahelyre is elvitt „Csillagj!” című bábjátékát, amelyben a bibliai Eszter történetét mutatják be. Az előadás bemutatására mindjárt az egész napos alkalom megnyitója után, 10:30 órai kezdettel a nagyszínpadon kerül sor. 

  A kisgéresi Mustármag bábcsoport kilenc éve alakult meg, vezetője Blanár Gabriella, kisgéresi lelkésznő. A csoport célja, hogy bibliai történeteket, illetve evangéliumi üzenetű meséket vigyenek színpadra. Leginkább iskolákba, óvodákba viszik az elkészült darabokat, de a Latorca Menti Tavaszon, illetve – mint ahogyan legutóbb is – a Duna Menti Tavasz országos báb- és színjátszó találkozón vesznek részt. A csoport tagjai a Kisgéresi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 1-4. osztályos tanulói.

 • Jó az Úr - hirdetik mindenki felé Bodrogszentesen


  A június 17-én Bodrogszentesen sorra kerülő egyházmegyei rendezvényen kitárja kapuit a református egyház, s a reformátusok mellett várják a más felekezethez tartozókat, a templomos gyülekezeti tagok mellett a hit dolgai iránt érdeklődőket is. Az egész napos rendezvény gazdag programja által betekintés nyerhető a református egyház szolgálatába, küzdelmeibe és örömeibe, de lesz lehetőség az elcsendesedésre, a közös éneklésre, a zempléni egyházmegye gyülekezeteinek a megismerésére, és legfőképpen a találkozásokra, beszélgetésekre, a közösség megélésére, mind a felnőtteknek, s a gyerekfoglalkozások által a gyerekeknek is.

 • Evangelizációs gyülekezeti délután Ladmócon