A reformáció jubileumi éve jegyében szervezik az Egyházmegyei Napot

AddThis Social Bookmark Button


A reformátusok számára kiemelt jelentőséggel bír a 2017-es esztendő, hiszen a reformáció ötszáz éves jubileumára emlékeznek szerte a Kárpát-medencében és a világ számtalan protestáns közösségében. A Zempléni Egyházmegye szinte minden gyülekezete is megemlékezik valamilyen formában a hitújítás eseményéről és a gyülekezetek külön-külön is hálát adnak mindazért, amit a reformáció hozott, de az egyházmegye központi rendezvényén, az Egyházmegyei Napon is nagy hangsúlyt kap a reformáció. Minden bizonnyal a június 17-én Bodrogszentesben sorra kerülő Egyházmegyei Nap szinte minden programelemén érezhető lesz az ünnepi hangulat, de a programok között olyanok is lesznek, amelyek kifejezetten a reformációra mutatnak és az emlékezést segítik. 

9:00 órától a helyi kultúrházban a rajz és fotópályázatra érkezett munkákból készült kiállítás megnyitása mellett a királyhelmeci gyülekezet által készített reformáció emlékkiállítás tablóiból álló kiállítás is bemutatásra kerül, s az egyházmegye gyülekezeteinek életét, történelmét bemutató tablók is bemutatásra kerülnek, amelyek nagy valószínűség szerint a későbbiekben nem lesznek így együtt láthatóak. A látogató e kiállítás megtekintése által a reformáció történelmének rövid áttekintése mellett a Zempléni Református Egyházmegyéről is egy összképet kaphat.

11:00 órától a bodrogszentesi gyülekezet által készíttetett reformációi emlékoszlop leleplezésére kerül sor a református templom mellett, majd azt követően a megújult Árpád-kori templom átadására, bemutatására is sor kerül. Bodrogköz egyik legértékesebb épülete, az egyházmegye egyik építészeti ékessége, a bodrogszentesi gyülekezet istentiszteleti hajléka a történelmi visszatekintés és az építészeti bemutató által most olyan módon is megismerhető a látogatók előtt, amire mindeddig talán nem volt példa.

13:00 órától a kisgéresi gyülekezet ifjainak közreműködésével egy-egy előadás tekinthető meg Kálvin János és Luther Márton, a két neves reformátor életéről. A nagyszínpadon bemutatásra kerülő előadás által nem csupán a reformátorok életét ismerhetjük meg, de némi betekintést is nyerhetünk az ő munkásságukba, hitújító törekvéseikbe.

14:00 órától a kávézó/előadó sátorban a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanárának előadását lehet majd meghallgatni, aki a reformáció történetéről és hatásáról tart majd előadást. A minden bizonnyal érdekes előadás is az emlékezést, a visszatekintést és nem utolsó sorban az ismeretek gyarapítását segíti.

Az Egyházmegyei Napon a Vizsolyi Biblia nyomtatásának történetével is megismerkedhetnek a látogatók egy interaktív előadás által és korhű nyomdán, korabeli technológiával akár a Biblia első oldalának nyomtatására is lesz lehetőség.