Körlevél háborúság idején

AddThis Social Bookmark Button

Kedves Segítő és Adakozó Hittestvérek!

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Elnöksége továbbra is aggodalommal és együttérzéssel figyeli az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket. Krisztustól kapott küldetésünk alapján igyekszünk folyamatosan segítő jobbot nyújtani a bajbajutottaknak és a rászorultaknak. Ennek gyakorlati kivitelezése érdekében létrehoztunk egy válságstábot, amely csoport folyamatosan figyeli a fejleményeket, koordinálja egyházunk segítő cselekményeit, illetve arról naprakész információval szolgálnak mind az egyház vezetése, mind pedig az érdeklődők számára. A válságstábbal kapcsolatot tartani a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehetséges.
E körlevél a jelenleg aktuális információk alapján készült el. Ennek tekintetében egyházunk továbbra is kéri és biztatja a gyülekezeti közösségeket adakozásra a háború sújtotta rászorulók és menekültek megsegítése érdekében. Ezzel kapcsolatosan arra kérjük Önöket, hogy leginkább pénzadomány gyűjtésére legyenek szívesek hangsúlyt fektetni. Az ukrán hatóságok legújabb rendelkezése szerint ugyanis a határon átjutatott élelmiszer- és drogéria-adományokat megvámoltatják, és az ottani hadsereg számára elkobozzák. Így felettébb nehézkessé vált a természetbeni adományok eljuttatása az ottani bajbajutottak számára. Ezért jelen esetben a pénzadományokkal tudunk a legegyszerűbb módon és a leggyorsabban segíteni rajtuk. A pénzgyűjtés folyamatos, és minden héten szerdán juttatjuk célba a megelőző héten összegyűlt összeget. Pénzadományaikat a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központjának számlaszámára lehet átutalni: SK15 0200 0000 0025 4004 5751. A megjegyzésben legyenek szívesek feltüntetni: „KÁRPÁTALJA”.
Ugyanakkor szeretnénk köszönetünket kifejezni mindenkinek, akik eddig már jelentős élelmiszer- és drogéria-adományokat gyűjtöttek össze. Mindenképpen hasznos és célba érkező segítségek ezek, amikkel a határon folyamatosan átérkező menekülteket támogatjuk és erősítjük; illetve tartalék-raktárak felöltését is szolgálják, hogy az Ukrajnában hamarosan bekövetkező humanitárius katasztrófából eredő áru-hiány gyors kompenzálását szolgálják majd. Hála Istennek és a jó szándékú Adakozóknak, ezen raktáraink jelen pillanatban megteltek. Mihelyt megtaláltuk a diplomáciai lehetőséget arra – és ebben segítségünkre van a Magyarországi Református Szeretetszolgálat –, hogy ezek a készletek biztonságosan és célirányosan átjuthassanak a határon, azonnal megkezdjük azok elszállítását Ukrajnába.
Szeretettel köszönjük meg mindazon gyülekezeteknek és magánszemélyeknek, akik menekülteknek ajánlottak fel szálláshelyet. Annak érdekében, hogy a rászorultak összehangoltan tudjanak eljutni majd egy-egy szálláshelyre, egyházunk válságstábja fog segítséget nyújtani. A szálláshelyek számának bővítése céljával továbbra is szívesen fogadunk felajánlásokat a fentebb jelzett e-mail címen keresztül.
Várjuk önkéntesek jelentkezését is – szintén a válságstáb e-mail címére –, akik közre tudnának működni az adományok előkészítésében, illetve egy-egy napon tudnának segédkezni a határnál vagy éppen a szálláshelyen a menekültek ellátásában; valamint tudnának vállalni autóval személy-utaztatást és adományszállítást. Kérjük, hogy a jelentkezők legyenek szívesek feltüntetni, hogy konkrétan miben tudnának segédkezni.
Az összefogásnak nagy ereje van, és kérjük, hogy Isten áldja meg igyekezetünket. Köszönjük a kedves Testvérek buzgó helytállását e vészes időben! Ugyanakkor a kézzelfogható segítségnyújtás mellett is ne lankadjunk meg az szüntelen imádkozásban sem, nem feledve, hogy eme szükséghelyzetet egyedül csak az Istentől érkező békesség szüntetheti meg.Isten kegyelme és áldása legyen Önökkel!
Géresi Róbert, püspök és Porubán Ferenc, főgondnok

Rimaszombat, 2022. március 2.